Přihlásit se k odběru newsletteru SkinCeuticals

Chcete-li být informováni o našich novinkách, podívejte se v náhledu na naše nejnovější přípravky a trendy v oblasti kosmetiky.

Zavrít
  • Domu >
  • Pigmentové skvrny na obličeji: typy a důvody vzniku

Pigmentové skvrny na obličeji: typy a důvody vzniku

    Máte skvrny na obličeji? Získejte informace o různých skvrnách na obličeji a rady, jak je odstranit.

    AdobeStock_211781731.jpeg

    Pigmentové skvrny: Příčiny a typy pigmentace

    Pigmentové skvrny na kůži jsou přetrvávající stav s různými příčinami, jako jsou genetické faktory, vystavení slunci, kožní onemocnění, infekce nebo užívání léků. I když skvrny na obličeji většinou nesvědčí o ničem vážném, je důležité o nich vědět co více, abyste je byli schopni eliminovat.

    Co jsou skvrny na obličeji?

    Skvrny na obličeji jsou způsobeny hromaděním melaninu v určitých oblastech kůže. Vady pleti může způsobit několik faktorů. Mezi nejčastější patří vysvatavování pleti slunci, hormonální změny, stárnutí, akné, alergické reakce, kožní onemocnění nebo užívání některých léků.
    Takové skvrny se mohou objevit po celém těle, ale nejpravděpodobnější výskyt je na obličeji. Je to proto, že pokožka obličeje je nejvíce vystavena faktorům prostředí, které mohou způsobit hyperpigmentaci, jako je sluneční záření, znečištění a klima. Z estetických důvodů se právě na obličeji chceme zbavit vad co nejdříve.
    Skvrny na obličeji nepředstavují většinou žádný zdravotní problém, jen jsou nevzhledné. Pokud však máte pocit, že skvrna vypadá znepokojivě, poraďte se se svým dermatologem, aby oblast sám odborně vyhodnotil.

    Typy pigmentových skvrn

    Existuje mnoho různých typů skvrn na obličeji, z nichž každý má specifické příčiny a vlastnosti. Znát ty nejběžnější je nezbytné pro jejich identifikaci a vhodnou péči pro jejich eliminaci pomocí správných produktů. Níže vám řekneme nejčastější typy pigmentových skvrn a jejich zvláštnosti.

    Tmavé skvrny na obličeji

    Tmavé skvrny bývají jedny z nejznámějších, jedná se například o pihy nebo mateřská znaménka. Tmavé pigmentové skvrny mohou mít různou barvu, od světle hnědé po černou, a mohou mít buď jednotný tón nebo naopak tmavší/světlejší oblasti. Mohou mít také různé tvary, stejně jako různé velikosti a textury. Tmavé skvrny na obličeji se mohou objevit kdekoli na obličeji, nejčastěji však na čele, tvářích, nose, horním rtu nebo v očním okolí.
    Skvrny mohou mít genetický původ – jako lentigo nebo pihy. Dalším důvodem, proč se na obličeji objevují tmavé skvrny, je příjem některých léků, hormonální nerovnováha nebo následky akné.
    V případě, že dojde ke změně velikosti, barvy nebo struktury těchto skvrn, je nutné se poradit s dermatologem, aby se zabránilo vzniku rakoviny jako je melanom. Nemusí to být nic vážného, ale včasné řešení zdravotních problémů má z dlouhodobého hlediska mnoho výhod.

    Solární lentigo

    Solární lentigo, také známé jako stařecké skvrny, jsou hnědé ploché skvrny, které se objevují na kůži v oblastech často vystavených slunci jako jsou obličej, ruce a paže. Původ těchto skvrn spočívá v chronickém, nadměrném vystavování se slunečnímu UV záření, které poškozuje kožní buňky, které produkují pigment, zvané melanocyty. V důsledku toho pokožka produkuje melanin nevyváženým způsobem, což způsobuje solární lentigo na obličeji.
    Kromě expozice slunci může tyto pigmentové skvrny na obličeji způsobit několik dalších faktorů: stárnutí, rodinná anamnéza a vystavování se umělým zdrojům ultrafialového světla.

    Bílé skvrny na obličeji

    Dalším typem pigmenotvých skvrn jsou bílé skvrny. Různé typy lze identifikovat v závislosti na jejich původu a vlastnostech:

    Pityriasis Versicolor. Toto je nejběžnější forma světlých skvrn způsobená plísňovým stavem. Pokud se nezastaví včas, může se rozšířit po celém těle.

    Vitiligo. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém se objevují bílé skvrny na kolenou, loktech, chodidlech, obličeji a rukou.

    Hypomelanóza. To je charakterizováno výskytem bílých skvrn v důsledku vystavování se slunci.

    ● Atopická dermatitida. Výsledkem je pityriasis alba, charakterizovaná suchou kůží, šupinatostí a bílými skvrnami na obličeji.

    Za vznik bílých skvrn na obličeji jsou zodpovědné i genetické faktory, stejně jako užívání některých léků – např. kortikosteroidy. Nedostatek vitamínu B12 může navíc vést k onemocněním jako je hypertyreóza nebo lupénka. V těchto případech je nejvhodnější doporučení zajít k lékaři na odbornou diagnostiku, aby zjistil, s čím se potýkáte a poradil vám, jak daný problém řešit.

    Červené skvrny na obličeji

    Nejčastějším důvodem červených skvrn na obličeji je dermatitida. Mohou se však objevit i v důsledku alergie, způsobující pálení kůže, a to buď požitím dané potraviny nebo třením o vnější bodavý prvek jako jsou kopřivy. Na druhé straně se červené skvrny na kůži mohou objevit také v důsledku používání parfémů, krémů nebo kosmetiky, a vyvolat tak reakci na kůži.
    Dalším důvodem jejich vzniku je používání náhrdelníků nebo náramků, které vyvolávají specifické alergie a jejich tření může vyvolat reakci na kůži. Akné je také dalším důvodem, proč pokožka ztrácí rovnoměrný tón, a může vzniknout zarudnutí.
    Rosacea je dalším možným důvodem, proč se nám mohou objevit červené skvrny na obličeji. Příčiny mohou být hyperaktivní imunitní systém, ale také dědičné faktory nebo faktory prostředí.
    Když je pleť citlivá na vnější faktory, je potřeba se o ni správně starat a hledat specifické přípravky pro citlivou pleť, které ji zklidňují, hydratují a vyrovnávají její tón. Investice do kvalitních produktů je speciálně pro tento typ pleti při řešení pigmentových skvrn důležitá.

    Hormonální pigmentové skvrny

    Hormonální skvrny jsou kožní hyperpigmentace, která se často objevuje na obličeji v důsledku změn hladin estrogenu a progesteronu - obvykle během těhotenství, menopauzy nebo při používání antikoncepce.
    Melasma je typem hormonálních skvrn na obličeji, která se často spouští díky slunečnímu záření. Častěji se vyskytuje u lidí s vysokými fototypy, tedy s tmavší pletí. To je také důvod, proč je každodenní používání opalovacích krémů účinný způsob, jak minimalizovat melasmatické skvrny na obličeji, aby se zabránilo škodlivým účinkům ultrafialových paprsků.
    Melasma se objevuje na oblastech kůže často vystavených slunci a obvykle má nepravidelný tvar a velikost. Má tmavě hnědou nebo šedavou barvu a obecně i různý vzhled v závislosti na konkrétní oblasti obličeje, kde se vyskytuje.

    Jak odstranit pigmentové skvrny na obličeji?

    Máte některé z těchto výše zmíněných pigmentových skvrn na kůži a zdají se vám nevzhledné? Ve SkinCeuticals víme, že hyperpigmentace může být pro některé lidi opravdu znepokojující. Naše značka zahrnuje produkty speciálně vytvořené pro vybělení skvrn na obličeji a zabránění jejich opětovnému vzniku. Nabízíme vám, abyste s námi objevili dokonalou rutinu produktů ke snížení výskytu skvrn na obličeji.

    Čištění

    Dobrý čisticí přípravek je nezbytnou součástí rutiny péče o pokožku obličeje, protože odstraňuje z pleti všechny nečistoty, stopy make-upu a kosmetiky a částečky znečištění, které se hromadí v pórech během dne. Pokud nejsou správně odstraněny, mohou ucpávat póry a vést ke vzniku akné a dalším kožním problémům.

    Kromě odstranění nečistot pomáhají čisticí přípravky také připravit pokožku na aplikaci dalších produktů péče o pleť. Tím, že zanechávají pokožku bez nečistot, následná péče pak lépe proniká a působí efektivněji.
     
    Důležitý je výběr přípravku, který vyhovuje vašemu typu pleti a jejím specifickým potřebám. Například, pokud máte suchou pokožku, pravděpodobně budete potřebovat jemný hydratační čisticí přípravek, zatímco lidé s mastnou pletí zvolí spíše produkt, který reguluje přebytečný maz.

    Antioxidační sérum

    Antioxidační séra jsou vynikajícím způsobem, jak chránit pokožku před volnými radikály a oxidativním stresem. Ve Skinceuticals nabízíme Phloretin CF sérum s čistým vitamínem C, které poskytuje zvýšenou ochranu před stárnutím pleti vlivem vnějšího prostředí. Chrání také před volnými radikály a pomáhá odstraňovat skvrny, jemné linky a nerovnoměrný tón pleti. Díky obsahu floretinu, vitamínu C a kyseliny ferulové je toto sérum perfektní, pokud chcete odstranit skvrny na obličeji. Je vhodný pro všechny typy pleti.

    Při aplikaci nakapejte 3 až 4 kapky přípravku na dlaň a zahřejte je prsty. Poté aplikujte lehkým tlakem na obličej, krk a dekolt.

    Sérum proti skvrnám

    Pokud máte na pokožce tmavé skvrny, sérum pro korekci skvrn je může pomoci eliminovat. Nabízíme Discoloration Defense Serum, korektor skvrn, který eliminuje tmavší hyperpigmentaci a stopy způsobené akné a nedokonalostmi pleti. Je vhodný pro všechny typy pleti.
    Chcete-li sérum aplikovat, rozetřete jej prsty na postižená místa a před nanesením hydratačního krému počkejte, než se zcela vstřebá.

    Hydratace

    Hydratace obličeje je nezbytná pro každou kosmetickou rutinu, protože pomáhá udržovat pokožku zdravou a zářivou. Pokožka obličeje je nejvíce vystavená vnějším faktorům, jako je sluneční záření, znečištění a změny počasí, takže je životně důležité ji udržovat hydratovanou, aby se zachovala její ochranná bariéra a zabránilo se předčasnému stárnutí, vzniku mimických a hlubších vrásek.

    Váš denní krém by měl obsahovat aktivní látky speciálně určené pro váš typ pleti, aby si udržel hladinu vody a zanechával ji dostatečně vyživenou. Složky běžně indikované pro zvlhčení pokožky jsou kyselina hyaluronová, glycerin a vitamín B5, protože zvyšují hloubkovou hydrataci pleti.

    Opalovací krém

    Posledním krokem, který by měla zahrnovat každá rutina péče o pleť, zejména pokud je vaším cílem eliminovat nebo zabránit vzniku skvrn, je aplikace opalovacího krému na obličej. Ochrana pokožky před sluncem může pomoci zabránit předčasnému fotostárnutí pokožky, oddálit výskyt jemných linek i skvrn na obličeji. Kromě ochrany před UV zářením v létě je nezbytné chránit pokožku I po zbytek roku, protože i když je výskyt záření nižší, stále ji může poškodit.
    Ať už máte mastnou, normální, smíšenou nebo suchou pleť, Advance Brightening UV Defense Sunscreen SPF 50 kombinuje funkce opalovacího krému s aktivními látkami, které eliminují skvrny na obličeji a zabraňují škodlivým účinkům UVA/UVB paprsků, takže si můžete užívat zářivou, jednotnou pleť. Obsahuje kyselinu tranexamovou, niacinamid a širokospektrální UV filtry pro celkovou ochranu a rovnoměrný tón pleti.

    Jak se vyhnout vzniku pigmentových skvrn na obličeji?


    Vezmeme-li v úvahu výše uvedené informace, existuje několik tipů, kterými se můžete řídit, abyste zabránili vzniku skvrn nebo se dobře starali o pleť s hyperpigmentací. Zde jsou ty nejdůležitější:

    Vždy používejte opalovací krém při odchodu z domu. Existuje fotoprotekce, která kromě ochrany před slunečním zářením snižuje stávající hyperpigmentaci a viditelně zlepšují vzhled skvrn.

    Používejte přípravky proti skvrnám. Prospěšné mohou být produkty s antioxidačními látkami nebo podporující regeneraci buněk, jako je vitamín C na skvrny na obličeji a kyselina glykolová. Podporují obnovu pleti a dodávají ji zářivost, takže se nemusíte bát skvrn na obličeji.

    Vyhýbejte se nadměrnému slunečnímu záření. Jednou z hlavních příčin skvrn je působení UVA paprsků na kůži, takže zkrácení doby expozice a vhodná ochrana pokožky, když se chystáte být vystaveni slunci, je zásadní.

    Denně hydratujte pokožku obličeje i zbytku těla přípravky, jako jsou kvalitní séra a krémy.

    Denně pijte dostatek vody, aby pleť zůstala hydratovaná a vy jste tak předešli známkám stárnutí.

    Dodržováním výše uvedených tipů a používáním tohoto dua pro smíšenou pleť a pleť náchylnou k hyperpigmentaci, budete schopni eliminovat pigmentové skvrny a mnohé úplně zmizí.

    Skin Ceuticals

    Your browser isn't supported

    You can download a new browser :

    Firefoxgoogle chromeoperainternet explorer